Boller uten egg og melk
Her har jeg pyntet boller til fest med smørkrem
|
Oppskrift:
125 g. smør (Blå soft soya uten melk og soya)
5 dl havremelk (kan også bruke soyamelk)
1 pose tørrgjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
ca. 1.3 liter mel
Smelt smør, ha i melk og varm det til det er fingervarmt.
Ha i gjær og deretter alt det tørre.
Eltes godt i kjøkkenmaskin eller for hånd.
La deigen heve i minst 3 kvarter.
Elt deigen og rull boller.
Jeg varierer med å bruke muffinsformer ( husk at de skal heve til dobbel størrelse så de ikke eser over), eller legg de på bakepapir.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la de heve til dobbel størrelse ca. 3 kvarter.
Stekes på 250 grader i 5-10 minutter
Hvis de ikke spises samme dag eller dagen etter går det fint å fryse de. De smaker som ferske boller når du tiner de igjen :)
PS: Fryses uten krem og pynt
Smørkrem:
100g smør (melkefri)
1ts vaniljesukker
1 ss havre eller soyamelk
6-8 dl melis
(konditorfarge etter eget ønske)
Tas på med teskje eller sprøytepose
Istedenfor lørdagsgodt lager vi noen ganger boller. Det er mye mere allergivennlig enn alt dette smågodtet som er proppfull av kunstige stoffer.
Jeg har pyntet bollene her, men de er vel så gode uten noe på også. Ha i rosiner istedenfor ;)
Müsliboller
Hva er vel bedre enn nybakte müsliboller og fersk kaffe til frokost?
Noen tenker kanskje, hvem har tid til baking på morgenen......Ikke jeg heller hihi...
Jeg bakte disse bollene i går, og har nettopp sendt avgårde mannen som leverer eldstemann i barnehagen. De fikk med seg müsliboller i matpakken selvfølgelig :)
Jeg har nettopp laget meg en god kopp med rykende fersk kaffe og god müslibolle med brunost mmmm.....mums!!!
Oppskriften gir ca. 25 boller
Ingredienser:3 dl müsliblanding
2 dl. alpro soya youghurt
4 dl vann
2 ss sukker
1 1/2 pk tørrgjær
5 dl sammalt hvetemel
1 l. hvetemel
100 g raps/solsikke olje (ca. 1 1/4 dl)
1 håndfull rosiner evt. tørkede aprikoser.
Fremgansmåte:
Bland youghurt, vann , gjær og olje. Deretter har du i müsli og sukker. Bland sammalt og hvetemel rør ut litt etter litt til du får en smidig deig. Rosinene/aprikoser elter du inn etterpå. Hev i 30-35min.
Rull ut boller og ha på et brett med bakepapir. Etterhev i ca. 20min.
Stekes på 240 grader i 15minutter
Supergode kokosboller
2 dl Havregryn
2 dl Kokosmasse
1/2 dl sukker
2 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
50g melkefri margarin (soft soya blå)
ca. 2-5 ss kaffe
Bland havregryn, kokos og sukker
sikt kakao og vaniljesukker i og rør.
Rør romtemperert margarin med kaffen og ha i
den tørre blandingen.
Elt dette sammen til alt er jevnt fordelt.
Rull kuler i kokos eller kakestrøssel og sett til
avkjøling i kjøleskapet.
Kan oppbevares i en boks med lokk
Det fine er at det tar kun ca. 1/2 time å lage disse :)
(idé fra voksentoppens allergikokebok)